Vesi on Päijät-Hämeen yhteinen aarre

Päijät-Hämeessä viimeisimmän jääkauden jälkeensä jättämät Salpausselät ja harjut kätkevät sisälleen valtavan määrän jatkuvasti uusiutuvaa, puhdasta pohjavettä. Paksujen sora- ja hiekkakerrosten suodattamasta pohjavedestä saadaan huippulaatuinen hanavesi sekä raaka-aine maakunnan maukkaille elintarvikkeille ja juomille.

Asukkaiden lisäksi yli miljoona pääkaupunkiseudun asukasta juo Salpausselkä Geopark -alueen vettä: pääkaupunkiseudun hanavesi on lähtöisin juotavan puhtaalta eteläiseltä Päijänteeltä. Vesi kulkee Helsinkiin pitkin 120 kilometriä pitkää Päijännetunnelia, joka alkaa läheltä Pulkkilanharjua, Asikkalanselältä.

Lahdessa sijaitsee niin Hartwallin suurpanimo kuin lukuisa määrä pienpanimoita. Monet Lahden seudun tuotteet ovat voittaneet kansainvälisiä palkintoja. Lahdessa esimerkiksi muutetaan ehkäpä maailman parasta hanavettä maailmanluokan viskiksi. Teerenpelin KASKI Single Malt -viski on palkittu mm. 2018 Double Gold -mitalilla kansainvälisessä New York World Wine & Spirits -kilpailussa.

Pohjavesi on yhteinen aarre, jonka suojeluun meidän jokaisen kannattaa kiinnittää erityistä huomiota.

Mahtava Päijänne, Suomen syvin ja toiseksi suurin järvi, ulottuu Asikkalasta Jyväskylään. Kirkasvetinen Päijänne on Suomen suosituimpia vapaa-ajankalastusalueita. Eikä ihme, sillä puhdas vesi, laajat ulapat ja kalaisat vedet tarjoavat kalastajille haastetta, silmäniloa ja saalista. Suosiostaan huolimatta suurella järvellä on runsaasti tilaa. Päijät-Hämeen kalaisten herkkujen lisäksi maakunnan puhtaissa vesissä viihtyvät ravut. Veden puhtauden asiantuntijat vaativat riittävän suuren veden happipitoisuuden. Happamassa vedessä ravut eivät viihdy.

Lahti on Euroopan ympäristöpääkaupunki vuonna 2021. Puhdas vesi on yksi ympäristöpääkaupunkivuoden pääteemoista. Lahden matka ympäristökaupungiksi alkoi Vesijärven suojelutyöstä jo 1980-luvulla. Saastuneen järven puhdistus loi pohjan lahtelaiselle ympäristöosaamiselle ja tutkimukselle. Vesijärven kunnostus on toiminut esimerkkinä muille: hoitomalliamme on hyödynnetty jo yli tuhannen suomalaisen vesistön kunnostuksessa.

Lue lisää Salpausselän Geoparkista tästä.

Päijät-Hämeen Salpausselkä Geopark -hankkeen keskeisenä teemana on vesi. Kuuden kunnan alueelle haetaan UNESCO Global Geopark -statusta.

Pääkuva: Jari Ilmonen, Metsähallitus

nälkään & janoon

Syö ja juo Lahden seudulla

Maukkaita tarinoita

Makureitit

Syyspäivä Vääksyssä

5 koh.
5 km
2-3h
Lue lisää

Hemmottelua Heinolassa

5 koh.
7.5 km
5 min. / siirtymä
Lue lisää

Ihastu syksyiseen Iittiin

5 koh.
40 km
50 min
Lue lisää

Makua syksyyn Hollolassa

5 koh.
27 km
40 min
Lue lisää

Lahden makukierros

5 koh.
2.5 km
4-6h
Lue lisää

Viikonloppuna Päijänteen suuntaan

4 koh.
35 km
4-6 h
Lue lisää

Herkutellen Itä-Hämeessä

5 koh.
42 km
3-5 h
Lue lisää

Lahtelainen kierros

5 koh.
3.5 km
4-5 h
Lue lisää

Puhtaita makuja ja syksyn tunnelmia

Lue lisää
Etusivu
Tarinat
Reitit
Syö ja juo