Luomuruokaa Huljalan Tupalasta

Luomulihaa metsälaitumilta

Huljalan Tupalassa kasvatetaan kauniissa maisemissa onnellista kyyttökarjaa. Tilan pelloilla viljellään mm. härkäpapua, rypsiä, tattaria, öljyhamppua, nurmea sekä avomaan vihanneksia. Huljalan omassa ruokapuodissa myydään laadukasta luomukyytön lihaa, härkäpapua sekä hampunsiemeniä. Itsepalveluperiaatteella toimivalta luomuvihannesmaalta hankit tuoreimmat vihannekset suoraan pellosta. Samalla pääset näkemään lähellä usein laiduntavat kyytöt. Vierailu Huljalan Tupalan tilan maisemiin on kuin sukellus entisaikojen talonpoikaiselämään.

Huljalan tupa Hollolan Hämeenkoskella Salpausselän harjun alueella on ollut vuodesta 1724 saman suvun hallinnassa. Purolaakson varressa sijaitsevia metsälaitumia on laidunnettu jo satoja vuosia ja nyt tilaa viljelevät jo 10. polvessa Laura ja Mika Hämäläinen lapsineen.

Vuonna 2004 sukupolvenvaihdoksessa tilan isäntäparina aloittaneet agronomit Laura ja Mika luopuivat lypsykarjanpidosta muutamaa vuotta myöhemmin.  Jotta laidunta uhkaava umpeenkasvu saatiin vältettyä, hankittiin arvokkaan perinnebiotoopin hoitajiksi suomalaisia alkuperäisnautoja, eli kyyttöjä.

Tilan metsälaitumilla laiduntaa tänä päivänä 70-päinen lauma Itä- ja Pohjois-Suomen kyyttökarjaa. Puhdasrotuisia kyyttöjä on jäljellä Suomessa enää muutamia satoja yksilöitä, joten niiden säilyminen on uhanalaista. Hämäläisten pariskunta onkin ottanut asiakseen olla omalta osalta luomassa markkinoita kyytöstä saataville tuotteille.

Kyytöt ovat rotuna pienikokoista ja hidaskasvuista, joten niille parasta ravintoa on metsälaidunten heinä ja laidunruoho väkirehujen sijaan. Ne saavat riittävästi ravintoa harvaltakin laitumelta.

Täällä maillamme laiduntaa onnellista luomukarjaa, jotka saavat valita säidenkin mukaan missä viettävät päivää, kertovat Laura ja Mika. Luomutilalla käyminen on elämys ja samalla pääsee katsomaan, millaisissa olosuhteissa eläimet siellä elävät.

Ihminen on sitä, mitä syö, sama pätee nautaan. Korsirehulla ruokitun naudan liha on lyhytsäikeisempää ja tummempaa. Lihan rasvakoostumus on myös erilainen ja ihmiselle suotuisia omega 3-rasvahappoja löytyy selvästi enemmän kuin väkirehulla kasvatetun naudan lihasta.

Sen huomaa myös maussa, kertoo Laura ja mainitsee tilan maukkaan kyytönlihan olevan kysyttyä myös ravintoloiden keittiöissä. Helsinkiläiset huippuravintolat Juuri, Emo, Ora ja Grön ovat tarjonneet Huljalan Tupalan kyyttöä ruokalistoillaan.
Talvet karja asustaa pihattonavetassa. Vanhat kyyttörouvat tuntevat tilan metsälaitumet ja kirmaavat tutuille laitumille kevään koittaessa ja testaavat tietysti heti aitojen toimivuuden, naurahta atalon isäntäpari.

Huljalan Tupalan Vihermaa -luomukasvimaalla viljellään 30 eri lajia kasviksia ja vihanneksia mm. perunaa, erilaisia kaaleja, porkkanaa, pinaattia, sipuleita, kesäkurpitsaa ja salaatteja. Rikkakasveja vastaan kamppaillaan luonnollisilla keinoilla kuten kitkennän lisäksi biokalvon voimalla. Kaikki taimet on istutettu kompostoituvaan kalvoon, joka kerää lämpöä ja estää kosteutta haihtumasta.

Huljalan Tupalan mailta löytyy myös mehiläistarha ja mansikkamaa. Huljalan tilalla järjestetään Avoimien ovien -päivien yhteydessä kierroksia, joissa yleisö pääsee perinnebiotoopin lehmänpoluilla ihmettelemään kasveja, ötököitä ja luonnonmuodostelmia.

Tilan maisemista löytyy myös rotkolaakso Huljalan Helvetti, joka on jääkaudelta peräisin oleva rotko Salpausselän harjun kupeessa. Satumaisen kaunista maisemaa halkoo puhdasta lähdevettä pulppuava kirkasvetinen puro. Isäntäpari arvelee paikan nimen Helvetti tulevan lähinnä siitä, että syvä rotkolaakso on saattanut ylhäältä harjulta katsottuna näyttää korkeuserojen vuoksi pelottavalta ja rotkomaiselta, muutenhan paikka on paratiisimainen ja lähteen vesi maistuu puhtaan raikkaalta. Helvetin pohjalla virtaa Kumianjoki ja toisessa päässä on Helvetin lähde, josta Lahti ottaa pohjavettä kaupunkilaisten käyttöön.

LISÄÄ TARINOITA

Tutustu myös seuraaviin kiehtoviin yritystarinoihin

Boutique-hotelli Ilola Inn

Välimerellisiä tunnelmia Päijänteellä? Tule veneellä tai autolla ja nauti virkistävistä juomista ja pikkusuolaisista upealla puuterassilla. Aivan järven tuntumassa sijaitseva, vuodelta 1885 peräisin olevaan kestikievariin entisöity pienhotelli kutsuu myös yövieraaksi Päijännenäkymillä.
lue lisää

Viipurilainen Kotileipomo

Asikkalan Vääksyssä 24-tien varrella sijaitsevan perheleipomon tuotteet syntyvät käsityönä lähialueen peltojen viljasta ja aidosti juureen leipoen. Erityisesti ruis- ja juurileivän osaajana tunnettu Ylä-Hemmilän veljespari kokeilee rohkeasti uutta ja on suunnannäyttäjä suomalaisessa leipäkulttuurissa.
lue lisää

nälkään & janoon

Syö ja juo Lahden seudulla

Maukkaita tarinoita

Makureitit

Syyspäivä Vääksyssä

5 koh.
5 km
2-3h
Lue lisää

Hemmottelua Heinolassa

5 koh.
7.5 km
5 min. / siirtymä
Lue lisää

Ihastu syksyiseen Iittiin

5 koh.
40 km
50 min
Lue lisää

Makua syksyyn Hollolassa

5 koh.
27 km
40 min
Lue lisää

Lahden makukierros

5 koh.
2.5 km
4-6h
Lue lisää

Viikonloppuna Päijänteen suuntaan

4 koh.
35 km
4-6 h
Lue lisää

Herkutellen Itä-Hämeessä

5 koh.
42 km
3-5 h
Lue lisää

Lahtelainen kierros

5 koh.
3.5 km
4-5 h
Lue lisää

Puhtaita makuja ja syksyn tunnelmia

Lue lisää
Etusivu
Tarinat
Reitit
Syö ja juo