Maatilapanimo Hollolan Hirvi

Maatilapanimo Hollolan Hirvi vaalii sahtikulttuuria

Hollolan Hirvi on Sipilän suvun tilalla toimiva maatilaravintola ja pienpanimo. Hirvenlihasta tehtyihin ruokiin erikoistuneen tilausravintolan yhteydessä toimiva olutpanimo tekee ainoana maailmassa kivisahtia käsityönä perinteisin menetelmin. Pienpanimon juomiin ja paikallisiin ruokiin pääsee tutustumaan keskiviikkoisin Hollolan Hirvessä järjestettävissä grilli-illoissa - varaa paikkasi kesäterassilta grilliherkuista ja upeasta maalaismaisemasta nauttien! Hollolan Hirven pienpanimon tuotteita on myös ajoittain saatavilla panimon omasta verkkokaupasta.

Hollolan Hirvi sijaitsee Kankaantaan Vainiolla, joka on yksi Suomen vanhimpia asuinalueita ja itse tilankin historia juontaa juurensa aina 500 vuoden taakse. Ohraa alueella on aina viljelty ja olutta pantu jo yli 2 000 vuoden ajan. Tila on ollut nykyisen Sipilän suvulla vuodesta 1725.

Tilan isäntä ja lähiruoan ja -juoman sanansaattaja Ilkka Sipilä innostuu sahdista puhuttaessa. ”Meillä on aina tehty sahtia ja se taitaa tulla jo äidinmaidossa”, naurahtaa Ilkka ja kertoo humoristisesti, kuinka sahtialueiden jälkikasvu maistaa laimennettua kotisahtia aikaisemmin kuin limpparia!

Koulussa pidetty esitelmä sahdin valmistuksesta ja ensihörppy juomaa nelivuotiaana joulupöydässä toimivat sysäyksinä kohti sahdin maailmaa ja kun tila vuonna 1986 siirtyi vanhemmilta Ilkalle, oli aika kehitellä toimintaa sahdin ympärille.

Haluan olla osaltani elvyttämässä vanhoja maalaisoluttyylejä ja nostaa sahdin arvoiseensa asemaan, onhan se ainoa alkuperäinen oma oluemme, kertoo Ilkka panimon toiminta-ajatuksesta ja suhteestaan sahtiin.

Kun Sipilän tilan satavuotias navettarakennus peruskorjattiin ja muunnettiin ravintolakäyttöön vuonna 1999, sai alkunsa Hollolan Hirvi. Nimi tulee kunnan vaakunassa olevasta hirvestä, johon aihetta on antanut alkujaan keskiaikaisen kivikirkon oven raudoituksen hirvenmetsästystä esittävä kohtaus. Hollolan ruokakulttuuria ja maaseutumatkailua laajasti tunnetuksi tehnyt Ilkka palkittiin Hollolan vuoden 2011 yrittäjänä.

Maatilapanimo sijaitsee tunnelmallisessa ravintolasalissa ja kaari-ikkunasta näkee olutkeittämöön. Olut tehdään täysin käsityönä ilman automatiikkaa. Panimon tunnetuin olut on Kivisahti, jonka valmistusprosessissa kuumilla kivillä on suuri merkitys maun kannalta. Mäiskäyksen loppuvaiheessa mäskiä kuumennetaan pudottamalla mäskäysastiaan hehkuvan kuumia kiviä. Ne antavat sahdille oman ainutlaatuisen savuaromin ja tummahkon värin. Kivisahdin alkoholipitoisuus on noin 7-t-%. Hollolan Hirvi on ainoa kaupallinen kivisahdin tekijä Suomessa ja koko maailmassa.

Muita panimosta valmistuvia oluita ovat mm. pilsnertyyppinen Peura Pils, Tumma Hirviolut ja kuumien kivien avulla pantu makeahko Kivipukki-Steinbock.

Sahti on tuoretuote ja tarkoitettu nautittavaksi heti. Sahtia kohtaan voi olla ennakkoluuloja huonojen kokemusten vuoksi, siksi sille kannattaa antaa mahdollisuus, rohkaisee Ilkka ja toivoo, että ihmiset maistelisivat erilaisia sahteja. ”Oikein tehty sahti ei maistu tunkkaiselle, eikä saa vatsaa sekaisin”, jo yli kaksikymmentä vuotta sahtikisoja tuomaroinut Ilkka kertoo.

Hollolan Hirvi on usein mukana Suuret Oluet – Pienet panimot -tapahtumissa, mutta pääosa oluttuotannosta myydään anniskelumyyntinä omassa ravintolassa. Pienpanimon tuotteita on satunnaisesti myynnissä myös maatilapanimon verkkokaupassa.

Sahti rekisteröitiin Euroopan unionin aidoksi perinteiseksi tuotteeksi vuonna 2002. Suomen sahtiseurassa hallitusaktiivina toimiva Ilkka haluaa olla mukana vaalimassa sahdinvalmistus- ja sahdinkäyttöperinteen säilymistä myös tuleville sukupolville. Sahti elää nosteaikaa, sillä pienpanimoiden tehdessä omia oluita, on myös kiinnostus sahtiin ollut nousussa.

Kesäkeskiviikkoisin Hollolan Hirvi järjestää avoimia grilli-iltoja – muuten toimitaan tilausravintolalana. Isolle terassille mahtuu hyvin ja herkuttelijoille on luvassa myös elävää musiikkia. Maatilapanimon juomat ovat olennainen osa ravintolan tarjoilua. Laatumerkin saanut tilan savusauna takaa autenttiset löylyt ja sitä voi varata. Savusaunassa järjestetään myös saunajoogaa.

Vinkkaa ystäville

LISÄÄ TARINOITA

Tutustu myös seuraaviin kiehtoviin yritystarinoihin

Ainoa Winery

Rakkaus suomalaisen luonnon marja-aarteisiin maistuu Ainoa Wineryn viineissä. David ja Paola Cohenin korkealaatuisia viinejä tuottava Ainoa Winery -marjaviinitila sijaitsee Hollolassa vain kymmenen kilometriä Lahden keskustasta.
lue lisää

Vaellustalli Starhill Stable & Korven karitsa

Aidolla maatilalla toimiva Korven Karitsan tila, vaellustalli sekä kotieläinpiha on elämyksellinen retki- ja vierailukohde koko perheelle. Sysmän Ravioskorvessa sijaitsevan tilan kotieläinpihakierroksella pääsee näkemään veikeitä kotieläimiä ja osaa niistä pääsee myös silittämään. Tilan kahvilasta löytyy joka päivä itse leivottuja leivonnaisia ja puodissa on myynnissä tilan tuotteita.
lue lisää

nälkään & janoon

Syö ja juo Lahden seudulla

Maukkaita tarinoita

Makureitit

Syyspäivä Vääksyssä

5 koh.
5 km
2-3h
Lue lisää

Hemmottelua Heinolassa

5 koh.
7.5 km
5 min. / siirtymä
Lue lisää

Ihastu syksyiseen Iittiin

5 koh.
40 km
50 min
Lue lisää

Makua syksyyn Hollolassa

5 koh.
27 km
40 min
Lue lisää

Lahden makukierros

5 koh.
2.5 km
4-6h
Lue lisää

Viikonloppuna Päijänteen suuntaan

4 koh.
35 km
4-6 h
Lue lisää

Herkutellen Itä-Hämeessä

5 koh.
42 km
3-5 h
Lue lisää

Lahtelainen kierros

5 koh.
3.5 km
4-5 h
Lue lisää

Puhtaita makuja ja syksyn tunnelmia

Lue lisää
Etusivu
Tarinat
Reitit
Syö ja juo