Rantalan tilapuoti ja puutarhakahvila

Mansikkamakuisia hetkiä idyllisessä puutarhakahvilassa

Idyllinen ja historiallinen Rantalan tilapuoti puutarhakahviloineen löytyy aivan Sysmän keskustasta. Mansikkaa ja mm. härkäpapua viljelevällä tilalla voi nauttia herkullisista vohveleista hurmaavan kukkaloiston keskellä ja tehdä lähiruokaostoksia tilan omassa puodissa. Kesäsesongin aikana vieraat saavat mukaansa tilan tuoreet, juuri poimitut mansikat ja herneet.

Yritteliään omistajaparin Anu ja Oskari Peltolan talon historia juontaa 1700-luvun loppuun ja tilan päärakennus täyttääkin tänä vuonna 225 vuotta. Talo päätyi monen omistajavaihdoksen jälkeen Oskarin suvulle 1930-luvulla, kun hänen isoisänsä isä osti tuolloin talon. Aikansa erikoinen kauppamies näki jo tuolloin tilan mahdollisuudet ja puutarhakoulun käyneenä hän istutti mm. tilan lehmukset, joita tullaan ihastelemaan kauempaakin. Oskarin isoäiti Asta tuli Suomeen Islannista ja hänen tarinaansa Rantalan talon emännäksi pääsee kuulemaan Astan päivän päiväkahvit -kierroksella.

Talon nykyinen emäntä Anu on kouluttautunut puutarhuriksi ja hänen kädenjälkensä näkyy kukkaloistona ja kauniina istutuksina puutarhassa.

Silmänruokaa ja nautintoja kaikille aisteja, sitä on täällä tarjolla jokaiselle tulijalle, iloitsee Anu

Monien polveilevien ja vaiherikkaiden tarinoiden tila huokuu rauhaa ja siellä viihtyvät niin pienet lapset kuin vanhemmatkin. Historiallisen miljöön tarinat avautuvat talon emännän Anun pitämillä Talon tarinat -kierroksilla ja jos emäntä sattuu olemaan paikalla, hän kyllä kiireiden salliessa avaa paikan historiaa siitä kiinnostuneille.

Nauti kesäpäivän parhaista hetkistä ikivihreiden lehmusten varjossa Rantalan tilan pihapiirissä. Tänne on helppo saapua kävellen, pyörällä tai autolla. Historian siipien havinaa henkivässä maalaistalomiljöössä on ainutlaatuinen tunnelmansa. Isosta puutarhasta löydät helposti oman mielipaikkasi. Istahda alas upeiden kukkaistutusten reunustamaan pöytään, keinahda pihakeinussa tai levitä piknik-viltti nurmikolle. Pihapiirissä kävijää ilostuttaa vajaan vuoden ikäinen Emma-koira sekä erillisessä aitauksessa elävät puput.

Kahvilasta löytyy valikoituja herkkuja esim. juustokakkua ja mansikkamaitoa sekä rapeita, vasta paistettuja vohveleita makein ja suolaisin täyttein. Vohvelit on valmistettu tilan omasta härkäpapujauhosta ja perinteisen mansikka-kermavaahtotäytteen lisäksi maistelun arvoinen on myös savuporotäytteinen vohveli.

Haluamme nostaa puhtaan suomalaisen ruoan sille kuuluvaan asemaan ja tarjota ilolla tehtyjä tuotteita sekä muiden kotimaisten pientuottajien tuotteita puodissamme, kertovat Anu ja Oskari.  

Lähiruokapuodissa myydään puhtaasti tuotettuja elintarvikkeita omalta tilalta sekä lähitiloilta. Valikoimissa on mm. tilan mansikkamehua ja -hilloa sekä härkäpaputuotteita. Lisäksi tarjolla on sysmäläisiä lihasäilykkeitä, karitsatuotteita, kalasäilykkeitä ja pihvikarjan lihaa. Juuri poimitut tilan makeat ja herkulliset mansikat on helppo hankkia samalla esim. tuliaisiksi, matkaevääksi tai omaan pakastimeen.

Satokauden ulkopuolella tilan marjat jalostuvat talon emännän ideoimina ja tekeminä mm. erilaisiksi mehuiksi, glögiksi ja herkuttelutuotteiksi, joita ei muualta saa.

Rantalan tilapuoti ja puutarhakahvila avoinna 8.8.2020 saakka
ma-pe klo 10-17, la klo 10-14, su suljettu
Satokauden ulkopuolella tilapuodissa itsepalvelu päivittäin klo 10-18.

Talon porkkanahilloa ja mansikkasinappia tullaan hakemaan jopa Helsingistä asti, sympaattinen Anu kertoo.

Vinkkaa ystäville

LISÄÄ TARINOITA

Tutustu myös seuraaviin kiehtoviin yritystarinoihin

Teerenpelin tarina

Lahden keskustassa sijaitsevassa rennossa ja hyväntuulisessa Taivaanrannassa uskotaan paikallisiin raaka-aineisiin, joista lahtelaiset tekijät ja keittiömestarit ovat loihtineet jo klassikoiksi muodostuneita annoksia kuten viski-pippuripihvin ja olut-burgerin.
lue lisää

Panimoravintola ja pienpanimo Krouvin Sahti

Hartolan kauniilla maaseudulla Kalhonkylässä Krouvin alueella toimii sahtia valmistava panimoravintola, idyllinen tanssilava sekä rannan vieressä sijaitseva camping-alue.
lue lisää

nälkään & janoon

Syö ja juo Lahden seudulla

Maukkaita tarinoita

Makureitit

Syyspäivä Vääksyssä

5 koh.
5 km
2-3h
Lue lisää

Hemmottelua Heinolassa

5 koh.
7.5 km
5 min. / siirtymä
Lue lisää

Ihastu syksyiseen Iittiin

5 koh.
40 km
50 min
Lue lisää

Makua syksyyn Hollolassa

5 koh.
27 km
40 min
Lue lisää

Lahden makukierros

5 koh.
2.5 km
4-6h
Lue lisää

Viikonloppuna Päijänteen suuntaan

4 koh.
35 km
4-6 h
Lue lisää

Herkutellen Itä-Hämeessä

5 koh.
42 km
3-5 h
Lue lisää

Lahtelainen kierros

5 koh.
3.5 km
4-5 h
Lue lisää

Puhtaita makuja ja syksyn tunnelmia

Lue lisää
Etusivu
Tarinat
Reitit
Syö ja juo