Vääksyn Mylly & Puoti

Vääksyn mylly jalostaa viljan hittituotteiksi

Vireä Vääksyn Mylly Oy on yksi Suomen 30 jäljellä olevasta pienmyllystä ja harvinaisena nähtävyytenä ainutlaatuinen vierailukohde. Asikkalan Vääksyn kanavan läheisyydessä sijaitseva raamikas mylly on jauhanut viljaa jo vuodesta 1942 ja on nykyään tunnettu myös innovatiivisista ja terveysvaikutteisista tuotteistaan.

Jo tulo vehreän kumpuilevaan ja idylliseen myllyn pihapiiriin saa tuntemaan tuulahduksen historian havinaa, kiire unohtuu ja aikamatka voi alkaa. Myllyn omassa puodissa pääsee lähietäisyydellä kokemaan ja kuulemaan alkuperäisellä kivijauhatusmenetelmällä tapahtuvan jauhojen valmistuksen.

Reilut kaksikymmentä vuotta myllärinä toiminut ja ”Myllytonttunakin” tunnettu Kari Savola kertoo Vääksyn Myllyn olevan siinä mielessä erilainen muihin myllyihin verrattuna, että samalla kun asiakas tulee vanhan ajan myllypuotiin ostoksille, näkee hän samalla jauhojen jauhatuksen yli 75 vuotta vanhoilla koneilla.

Vääksyn Mylly käyttää jauhojensa raaka-aineina lähialueiden viljaa, joka on kasvanut puhtaassa maaperässä. Vilja tulee aina alle 9 kilometrin säteellä myllystä ja tuotteita tehdään menekin mukaan, joten varastoja ei synny ja myynnissä on vain takuutuoreita tuotteita. Lähellä tuotetun 100 % puhtaan viljan käyttämisen lisäksi Vääksyn Myllyn toimintaa ohjaavat ekologiset arvot, maaseudun vireyden vaaliminen ja ylpeys omista juurista. Vieraanvaraisuus on käsin kosketeltavaa ja samalla saa kuulla tarinaa paikan historiasta.

Myllyn tuotteita ovat jauhot ja jauhoseokset, ryynit, suurimot, leseet sekä talkkunavalmisteet - puodista löytyy 50 eri tuotetta mukaan ostettavaksi. Vääksyn myllyn höyrytysmenetelmällä valmistetut proteiini- ja kuitupitoiset kauraryynit ovat herättäneet kansainvälistäkin kiinnostusta ja ryyneistä valmistettua pähkinäisen täyteläistä puuroa on tarjoiltu aamiaisvieraille mm. Hotelli Kämpissa.

Vääksyn myllyllä käsitellään noin 4-5 miljoonaa kiloa viljaa vuodessa ja se jauhaa myös asiakkaiden omaa viljaa. On tarjottava elämyksiä ja pidettävä maaseudun vireystasoja yllä, positiivisuudesta ja asiakkaiden kanssa letkeästä vuoropuhelusta voimansa saava Kari toteaa ja kertoo auringon paistavan aina, pilvet vaan ovat joskus tiellä.

Viimeaikaisinta tuotekehittelyä edustaa vienosti savuntuoksuinen parvitalkkunajauho, joka antaa kuiturikkaan voimalisän viiliin, smoothieen tai jogurttiin.

Kehittämämme hienojakoinen 00-vehnäjauho taas tuo pizza- ja pastaintoilijoita Helsingistä asti jauho-ostoksille, toteaa mylläri.  

Myllypuoti toivottaa aidoista mauista ja lähiruoasta kiinnostuneet tervetulleiksi ostoksille ja kokemaan myllyn lumo.

Vieraile myös kivenheiton päässä sijaitsevalla Vääksyn kanavalla, jonka ympäristössä voi ihastella vanhan ajan kylämeininkiä ja nauttia kanavan varrella sijaitsevien kahviloiden, ravintoloiden ja käsityöläisliikkeiden tarjonnasta.

Vinkkaa ystäville

LISÄÄ TARINOITA

Tutustu myös seuraaviin kiehtoviin yritystarinoihin

Lahtelainen trio

Pitkän linjan ammattilaiset ja palkitut ravintoloitsijat Kati Onnela ja Sami Häkkinen luotsaavat kolmea eri ravintolaa Lahdessa. Lahtelaisen ravintolakulttuuriin oman mausteensa tuoneiden ja sen valtakunnalliselle tasolle nostaneiden yrittäjien ensimmäinen ravintola oli vuonna 2007 perustettu klassista ranskalaista ja pohjoismaista keittiötä taidokkaasti yhdistävä Ravintola Roux. Lämmintunnelmainen bistroruoan ja viinien ystävän Bistro Popot on taas Rouxin rennompi pikkusisko. Uusin ravintola Kokka Bistro & Bar satamassa luottaa laadukkaisiin ja yksinkertaisiin raaka-aineisiin sekä valloittavaan tunnelmaan.
lue lisää

Panimoravintola ja pienpanimo Krouvin Sahti

Hartolan kauniilla maaseudulla Kalhonkylässä Krouvin alueella toimii sahtia valmistava panimoravintola, idyllinen tanssilava sekä rannan vieressä sijaitseva camping-alue.
lue lisää

nälkään & janoon

Syö ja juo Lahden seudulla

Maukkaita tarinoita

Makureitit

Syyspäivä Vääksyssä

5 koh.
5 km
2-3h
Lue lisää

Hemmottelua Heinolassa

5 koh.
7.5 km
5 min. / siirtymä
Lue lisää

Ihastu syksyiseen Iittiin

5 koh.
40 km
50 min
Lue lisää

Makua syksyyn Hollolassa

5 koh.
27 km
40 min
Lue lisää

Lahden makukierros

5 koh.
2.5 km
4-6h
Lue lisää

Viikonloppuna Päijänteen suuntaan

4 koh.
35 km
4-6 h
Lue lisää

Herkutellen Itä-Hämeessä

5 koh.
42 km
3-5 h
Lue lisää

Lahtelainen kierros

5 koh.
3.5 km
4-5 h
Lue lisää

Puhtaita makuja ja syksyn tunnelmia

Lue lisää
Etusivu
Tarinat
Reitit
Syö ja juo