Viini- ja puutarhatila Pihamaa

Pihamaa tarjoilee aitoja makuja Päijät-Hämeen sydämessä

Viini- ja puutarhatila Pihamaan tiloissa ja pihapiirissä Asikkalan Kalkkisissa vierailee joka kesä tuhansia kävijöitä. Viihtyisä lähiruokamyymälä, viinitupa ja yläterassin konditoria-kahvila kutsuvat lähiruokaostoksille, herkuttelemaan sen seitsemän sortin leivonnaisilla sekä tilan omilla virvokkeilla.

Elämyksiä aidolla fiiliksellä ja palveluhenkisyydellä, paljastaa lähiruoan kehittäjänä tunnettu tilan isäntä, viljelijä-yrittäjä Janne Pihamaa Pihamaan salaisuuden ja jatkaa: ”Ollaan onnistuttu, kun meille tullaan kahville jopa 150 kilometrin päästä.

Pihamaan perheen omistuksessa olleella tilalla on viljelty mansikkaa 1960-luvulta saakka. Tilalla on kasvatettu jo vuosikymmenet myös vihanneksia, erikoissalaatteja sekä maissia. Tilan isännäksi sukupolven vaihdoksen myötä tullut Janne Pihamaa oli aiemmin opiskellut puutarha-alaa sekä viinin valmistusta. Kun kesällä 1999 mansikkaa tuli niin paljon, että peltoon jäämisen sijaan se jalostuikin viinin raaka-aineeksi, oli aika kypsä tilaviinituotannon aloittamiseen. Viininvalmistus aloitettiin vuonna 2000. Myöhemmin toiminta laajeni ja mukaan tuli olutpanimo.

Viljelylle suotuisan tilan ja alueen viini- ja puutarhatilan perinteet juontavat jo vuosisatojen taakse ja Pihamaa on ollut Päijät-Hämeen yksi kantatiloista.

Kaikki tehdään maanläheisesti ja maku mielessä. Tilan turpeessa kasvatetussa tomaatissa maistuu ”mummola”, lupaa isäntä itse. ”Koko ajan on kehitettävä uutta ja totta kai onnistumiset motivoivat. Erityisen ylpeä olen uusimmasta omenaviinistämme, jonka hedelmäisen aromikas maku onnistui täydellisesti” jatkaa Janne. Idearikas isäntä on myös vanginnut taidolla Saskatoon-marjatuomipihlajan, mustikan sekä omien viinirypäleiden aromit Kalkkinen 2020-nimikkoviiniin.

Pihamaan tilaviinit ja -siiderit sekä limonadit valmistetaan aidoista raaka-aineista, eli oman tilan marjoista ja hedelmistä. Puhtaista ja aromikkaista mansikoista, vadelmista, omenista ja tyrneistä valmistetut siiderit ovat luonnonmukaisia ja aidon makuisia. Ruususiiderissä makua antavat Kotajan tilan ruusun terälehdet. Sesongin makeimmista marjoista valmistetut limonadit vievät kielen mennessään!

Tällä hetkellä valikoimissa on yli kymmenen erilaista viiniä sekä liköörejä ja väkevämpiä tuotteita. Lukuisat palkinnot kertovat tuotteiden laadusta, mutta Jannen mukaan asiakastyytyväisyys on mitaleja ja kunniamainintoja tärkeämpää.

Maalaisromanttiseen kahvilaan ja kesäterassille tullaan niin läheltä kuin kaukaakin. Keskeisellä paikalla puolen tunnin ajomatkan päässä Vääksystä, Heinolasta ja Sysmästä on myös etunsa, tänne on helppo ja nopea tulla kaikkialta.

Mökkiasukkaat ovat tärkeitä meille ja kun mökin seinät alkavat kaatumaan päälle, elämyksellinen Pihamaa tarjoaa puitteet virkistäytymiselle ja leppoisahenkisen hengähdystauon mökkilomailun keskelle, vinkkaa Janne.

Pihamaan kahvilan erikoisuus on olutta sisältävä Laiskan Jaakon suklaakakku. Jalomansikka-jälkiruokaviiniä sisältävä Jalomansikkakakku on myöskin oman leipomon käsialaa. Oman tilan marjoilla koristeltu marja-rahkapulla maistuu kahvin tai teen kanssa. Saatavilla on myös erikoiskahveja. Tarjolla on myös suolaisia vaihtoehtoja, vegaaninen tomaatti-sipuli tartalette ja suosittu talon kinkkupiiras suolaisen kahvileivän ystäville. Oman leipomon tuotteiden lisäksi myynnissä on myös Kanavan kotileipomon lihapiirakoita ja -pasteijoita.

Tunnelmallisesta navettapuodista löytyy raikas juoma jokaiseen makuun. Myynnissä on aina sesongin tuotteita: mansikkaa, hernettä, varhaisperunaa, salaatteja, yrttejä sekä vihanneksia. Puodissa on myös siipi, jonka hyllyt notkuvat herkkuja ja kodin tarvikkeita muilta pientuottajilta ja tiloilta.

Lauantaisin Pihamaan ulkoterassilla on elävää musiikkia. Pihan lintutarha kukkoineen ja kanoineen kutsuu myös tutustumaan tilan elämään.

Sympaattinen perheyritys työllistää kesäkautena reilut 40 henkeä ja Jannen vanhemmat osallistuvat toimintaan kuljetus- sekä leivonta-apulaisina ja myös isommat lapset ovat mukana.

Vinkkaa ystäville

LISÄÄ TARINOITA

Tutustu myös seuraaviin kiehtoviin yritystarinoihin

Ainoa Winery

Rakkaus suomalaisen luonnon marja-aarteisiin maistuu Ainoa Wineryn viineissä. David ja Paola Cohenin korkealaatuisia viinejä tuottava Ainoa Winery -marjaviinitila sijaitsee Hollolassa vain kymmenen kilometriä Lahden keskustasta.
lue lisää

Kumpeli Spa

Heinolan kylpyläperinnettä jatkavan kylpylä- ja kokoushotelli Kumpeli Span ravintolan näkymät Kymijoelle ihastuttavat ympäri vuoden. Valkoinen näköalaterassi yrttitarhoineen on lämpimänä kesäpäivänä elämys ja pysähtymisen arvoinen paikka.
lue lisää

nälkään & janoon

Syö ja juo Lahden seudulla

Maukkaita tarinoita

Makureitit

Syyspäivä Vääksyssä

5 koh.
5 km
2-3h
Lue lisää

Hemmottelua Heinolassa

5 koh.
7.5 km
5 min. / siirtymä
Lue lisää

Ihastu syksyiseen Iittiin

5 koh.
40 km
50 min
Lue lisää

Makua syksyyn Hollolassa

5 koh.
27 km
40 min
Lue lisää

Lahden makukierros

5 koh.
2.5 km
4-6h
Lue lisää

Viikonloppuna Päijänteen suuntaan

4 koh.
35 km
4-6 h
Lue lisää

Herkutellen Itä-Hämeessä

5 koh.
42 km
3-5 h
Lue lisää

Lahtelainen kierros

5 koh.
3.5 km
4-5 h
Lue lisää

Puhtaita makuja ja syksyn tunnelmia

Lue lisää
Etusivu
Tarinat
Reitit
Syö ja juo